Matens pris

P1 program kl 10 måndagar "Matens pris" handlade idag om miljökonsekvenser vid köttproduktionen. Från jordbruksverkets hemsida i föregående inlägg ses att läsa. att animalieproduktionen står för 20% av växthusgasernas utsläpp. Tänker vi någonsin på det när vi väljer att gå till livsmedelsbutikernas köttdiskar. Det finns många aspekter på köttkonsumtionen, men påverkan på vår yttre miljö måste komma i fokus, bli mera tydliga. Hur vi sedan vill göra med vår kropp, stoppa den full med kött kan tyckas vara, var mans och kvinnas eget beslut. Om vi jämför kött konsumtionen med cigarettrökning som bidrar till höga samhällskostnader genom en försämrad hälsa, så är det lika logiskt att jämföra köttkonsumtionens höga samhällskostnader. Idag kommer nya rapporter som klart visar på sambandet mellan hjärt-kärlsjukdomar och hög kött konsumtion, dvs mer än tre dagar i veckan. Det ruskiga är att allt pekar på en ökad konsumtion. Kan man med gott samvete mumsa i sig dessa animalier? Redan på 70-talet fick jag en bok i min hand som visade på att köttproduktion bidrar till världssvälten. Stora arealer med betande kor försörjer  färre individer än om samma markyta odlades med annan proteinrik gröda. Det är en västvärldens lyx att konsumera anmaliska produkter. Den andra besvärande moralnöten är att köttproduktionen kräver stora mängder vatten som dagens P1 program handlade om.
På en ranch i norra Kalifornien odlas stora mängder av alfalfa-hö som går på export till Asiens främst Kinas uppfödning av köttdjur. Denna foderodling kräver mycket stora vattenmängder, som tas ur Coloradofloden. 400 miljoner liter vatten går till dessa odlingar. Nerströms, denna stora vattenåder torrläggs sjöar med massiv fiskdöd. Hela ekobalansen längs floden drabbas. Men som ägaren säger. "det blir en stor vinst"
Till hälsoaspekten: Människan tarm är egentligen inte skapad till att äta döda kroppsdelar-kött. Tunntarmen är mycket lång vilket gör att transporten av kött tar lång tid. Under passagen hinner toxiner och andra för kroppen dålig ämnen läcka ut i blodet och i synnerhet om det finns tendenser till glutenintolerans, då tarmen blir inflammerad. Dessa giftiga ämnen påverkar kroppen negativt och det är sannolikt att just detta bidrar till förändringar i kärl och hjärta. Kött är syrabildande, som skapar ett dåligt inre klimat, där andra sjukdomstillstånd får fäste. Automina sjukdomar, svamp och virusangrepp är några vanliga. Motsatsen är den alkaliska eller basiska miljön som vi får genom att välja det vegetariska alternativet Ett Mac Donalds besök surgör din kropp och sänker immunförsvaret.
På 70-talet fick jag en bok i min hand, skriven av en norsk miljövetare, där säger han att västvärldens köttkonsumtion bidrar till världssvälten. Uppfödningen av ett nötkreatur föder färre människor än om man skulle odla annan proteinrik gröda på samma area. Den västerländska livsstilen leder till ökad fattigdom, svält i tredje världen. Det måste vi vara medvetna om när vi väljer middagssteken. Mitt förra inlägg från jordbruksverket ger en tydlig bild. 
Då nu inte våra politiker, inte ens miljöpartiets språkrör Åsa Romson vill kommentera landsbygdsministerns uttalande idag om att köttproduktionen inte är något miljöproblem, ligger det på oss konsumenter att ta vårt ansvar. Vill vi vara med och skapa en mera rättvis och renare värld för våra barn och barnbarn och kommande generationer är svaret enkelt. Genom tidevarven har direktiven skrivets ner av olika visionärer och andra med profetisk klarhet om vårt förhållande till mat.
Gud sade i första Mosebok kap 1: vers 29 ....att vi skall äta örter och frukter. vidare första Mosebok kap 9:vers 4.. men kött som har liv i sig, det vill säga blod, i sig, FÅR ni inte äta....jag skall utkräva vedergällning av varje djur...
Är detta den universella lagen? Den svenske mystikern Emmanuel Swedenborg säger att vi inte skall äta kött.
Inom Buddism förekommer inte köttkonsumtion och inte inom andra österländska religioner. Är det så att Guds vedergällning drabbar oss genom sjukdomar framkallade av köttätandet.....tänker jag
 
  

Kommentera här:

besöksräknare
besöksräknare