Naturens tunga abete

På morgonen satt jag i väntrummet på vårdcentralen. Bland alla tidningar hittade jag en större o-tummad tidskrift, som jag förstrött började bläddra i. Många intressanta artiklar skummade jag igenom och i en av de sista fastnade jag. Det handlade om plastsamhället, vilken inverkan denna oljebaserade produkt har på människa och natur. Mycket visste jag redan men inte allt.
När det gäller påverkan på människa är det ställt utan all tvekan att de små, barnen är mest utsatta. De omges och exponeras hela tiden av de olika plastmaterialen och främst i leksaker.
Frågan ställdes. Är snart Plastsamhällets tid förbi? När jag läser vidare inser jag att det måste gå den vägen, för att värna om våra kommande generationer, inte bara för människor utan också för djur och natur.
Så här ser nerbrytningen ut i tid och rum för olika av våra vanligaste produkter som vi så enkelt kastar i naturen utan att tänka efter.
Toapapper 1-2 veckor
Tidningar 6 veckor
Bomulls rep 1-5 månader
Äppelskrutt 2 månader
Pappkartong 2 månader
Mjölkkartong 3 månader
Ullstrumpa 1-5 år
Cigarettfimp 1-5 år
Plastpåse 1-20 år
Tuggummi 20-25 år !!!!!!!!!!
Plastmugg 50 år !!!!!
Aluminiumburk 500 år !!!!
Engångsblöja 450 år!!!!!!!!!!!!!
Petflaska 450 år!!!!!
Fisklina 600 år.!!!!!!
Dessa uppgifter var för mig helt okända. Jag källsorterar redan, men fuskar ibland. Självklart kastar jag inget i naturen, men hur ofta trampar man inte i ett tuggummi, vilket nu kan synas bra, då jag drar bort det och slänger i nån sop korg.
Beträffande plasten runt osten, har jag ersatt den med smörpapper. Försöker att hitta en sån där gammal mysig ostkupa i glas på olika loppisar, men det verkar vara flera än jag som tänktsamma tanke.
Källorna till dessa uppgifter finns hos Länsstyrelsen i Skåne som fått sin information från South Carolina Sea Grant Consortium och Center for Ocean Sciences Education.
besöksräknare
besöksräknare