Orion och nebulosan

Fått meddelande att underhåll av datorsystemet pågår mellan 00.00 och 07.00 den 28 november, vilket kan störa åtkomligheten av bloggar.

Så vackra dagar när kylan kristalliserat den fuktiga luften, hela naturen blommar med frostrosor av skilda utseende. Skönt när luften blir torrare och klarare.
Glömde att berätta i natt, om vem den Stora hunden har slagit följe med. Om himlen blir klar kan vi se den store jägaren Orion snett upp till höger om Sirius,( Stora Hundens huvudstjärna), hans karaktäristiska tre-stjärnsbälte ligger lite diagonalt. I sin högra hand bär han sin sköld och i vänster sitt långa spjut och från bältet hänger hans dolk som kan ses som tre svaga stjärnor. Den mittersta av dess tre utgörs av Orion-nebulosan, en barnkammare för bildandet av nya stjärnor/solar. Men en hyfsad ljusstark kikare kan man se denna nebulosa, live. Om inte gå ut och googla på Orion-nebulosan, den är så vacker. Allt är liv i vårt underbara universum, stjärnor föds, lever miljoner år och dör. Vid en supernova en stjärnexplosion som just Orion-nebulosan visar på, bildas gas, stoft som blir små embryon i bildandet av nya solar och planeter. Och allt i evighet, kanske....
besöksräknare
besöksräknare