Bipolär sjukdom

Jag blir så lycklig och tackar Gud, för SVT. Hur ofta gör vi det tackar Gud för ett socialt medium. Erkänner att det var första gången jag gjorde det.
Jag har läst hennes gripande böcker om sin svåra sjukdom, Bipolär typ 2,och för er som inte känner till henne, så handlar det om Ann Heberlein. I gårdagens dokumentär på SVT öppnades dörren intill några av dessa unga människor som diagnostiserats med Bipolär sjukdom. Två poler är den korrekta översättningen. Mellan dessa två ytterligheter pendlar själen, det är som att åka i en berg och dalbana utan att själv kunna styra eller stoppa framfarten eller som att pendla mellan himmel och helvete. Genom hela färden mellan dalar och toppar bär man med sig en ständig ångest och ibland rädsla.
Det är en livshotande sjukdom med stor dödlighet när resan bär neråt. Men när det vänder, vilket det förr eller senare gör, är det att starta på nytt i långsam takt, med schemalagda rutiner, rätt kost, rätt sömn, rätt aktivitet, minskade krav och stress. Här behöver man all hjälp att komma på rätt köl igen, samtal och medicin oftast viss neuroleptika och antidepressiva. Balans är nyckelordet. Det innebär att man tvingas att anpassa sitt liv och att lära sig lyssna till de inre signalerna. Så går livet framåt, i maklig takt som för alla andra men med insikten om att det inte alltid kommare att vara så. Just denna insikt finns inte där från början, utan när mönstret upprepas genom tiden bli man medveten.
Lika snabbt kan pendeln slå åt andra hållet, mot det som av omgivningen kan tyckas vara ett välsignat tillstånd. Hjärnan fylls av en aldrig avklingande ström av tankar, arbetskapaciteten ökar, man kan hålla igång flera projekt samtidigt och har full kontroll på ALLT. Idéerna formligen sprutar, kroppen går på full turboeffekt utan att tröttas, så långt att ingen sömn överhuvudtaget behövs. Hypomanin är ett självförbrännande tillstånd. Ingen kan befinna sig där nån längre tid, då skulle kroppen brytas ner, men som med allt annat finns det en regulator eller en boms, inbyggd i hjärnans system. Med den stegrade ångesten kommer psykosen allt närmare. Hela verkligheten antar en ny form, en ny dimension. Nu måste man vara på sin vakt, överallt lurar farorna, till och med vännerna ingår i sammansvärjningen, ingen går att lita på. Detta svåra tillstånd kräver hjälp, och det viktigaste är att familj och vänner förstår detta som man dessvärre inte inser själv. Sömnen är nu det viktigaste, att få hjälp med att kunna sova. Det går att sova sig ur ett prepsykotiskt tillstånd, men när pendeln slagit över helt krävs tyngre mediciner för att dämpa hjärnans dopaminflöde som nått höga nivåer. Mediciner som dessvärre har sina biverkningar.
Så här ter sig livet för människor med Bipolär sjukdom. I bakvattnet efter skoven följer eftertanken, med skuld och skam och bristande självförtroende och oftast en obeskrivlig trötthet, som inte går att sova bort.
Nu finns en tröst för dessa drabbade att ta till sig, det vi kallar kreativitet är mätbart större än hos dessa individer. De är mycket skapande, intuitiva och oftast visionärer. Många stora politiker, W Churchill, konstnären, författare, musiker har diagnosen Bipolär sjukdom eller någon annan psykossjukdom.
Det är nu dags att städa bort alla fördommar och elaka tillmälen, som fortfarande hörs till och ifrån. Dessa TV-program är efterlängtade.
besöksräknare
besöksräknare