Vår bästa tid är NU

Detta korta ord bär på en stor hemlighet. Det är inte utan anledning som det återkommer till oss stressade västerlänningar. På 80-talet bevingades det med orden "fånga dagen" under 2000-talet myntades begreppet "mindfulness". Men detta enkla begrepp är mycket gammalt. Inom den österländska filsofin och religionen är det ett centralt begrepp, "vara".
Varat och Nuet beskriver samma tillstånd. Meditationen, kontemplation och bönen är våra hjälpmedel för att kunna nå den inre stillhet, där tidens rörelse stannar upp. Vi kliver in i ett nytt rum där den sinnliga och fysiska världen inte längre har sin betydelse. Vårt inre universum med sin oändlighet öppnar sakta och varsamt sina portar. Detta är den Eviga världen eller det Eviga livet som vi alla har utrusning till att utforska. Det är denna väg som leder till vishet- Visheten, som är ett av Guds namn.
Inom de österländska religionerna finns målet, för denna andliga träning beskrivet som det transcendenta ( TM meditationen som gjorde sin entré på 60-70-tal, har betydelsen transcendental meditation)
Inom den judisk-kristna traditionen intar bönen en central plats, som sättet att närma sig den Gudomliga Visheten.
Jesus har satt djupa spår i mig. Hans förkunnelse bär på både raka klara budskap men även på en djupare dimension. Eftersom jag av naturen har ett brinnande låga för att bildligt talat, gräva mig ner i allt som skapelsen återspeglar, har även Bibelns symbolspråk fört mig ut på outforskade vägar. 
Skapelsens perfektion från det allra minsta synlig till det oändliga universum upphör aldrig att förvåna och fascinera  mig. Jag blir alltid barn på nytt när jag betraktar blommornas bladställningar eller ser stjärnhimlens upp och nergång.
" Bli som barn" säger Jesus. Bli närvarande, se världen genom barnets ögon, stanna upp, betrakta världen, betrakta Ordet. Ta bort distraktionerna, värderingarna. Öppna dina ögon, skölj bort det som skymmer din blick. Ta emot det som du är skapad till att få. Men valet är alltid ditt.
Korset som symbol pekar på en punkt, där det horisontella (världen) möter det vertikala (himlen) Mötet sker i Hjärtat.  Den vertikala linjen, bjälken står förankrad i jorden, där vi alla har vår rot, och den reser sig mot en oändlighet.
I din kammare, säger Jesus, där möter du din Gud, inte på gatorna och torgen, utan i Hjärtats kammare, där allt blir stilla i Nuet. Hjärtats bön, kanske bara en suck, en andetag i fullständig närvaro.
Tänd ditt inre ljus denna årets sista afton. 
besöksräknare
besöksräknare