prepping

Hur ser det ut i våra beredskapslager. Har moder Svea något i sina gömmor tro. Hur är det nu med trender och hur kommer det sig att just trender av olika slag bara poppar upp, får genomslagskraft  och plötsligt skapar en stor efterfrågan  på varor och tjänster. Jag ser tydligt att det just nu är två viktiga saker vars efterfrågan stiger i höjden. Det ena är av materiell karaktär och det andra själsligt-andligt.
Prepping, det nya modeordet som beskriver den ena nya trenden, som har en direkt koppling till krisberedskap. Vad gör en preppare? Ordet kommer från engelskans prepare, att förbereda, för vad skall dessa preppare förbereda sig?.
Låt oss gå tillbaka till Noak. Noak var en mycket rättfärdig man, som levde ett, kan vi säga ett sunt och gott liv. Han var uppmärksam  den tidens tecken, kanske var han skolad, men främst levde han och hans familj efter lagen, de tio budorden. Om vi glömt dessa så har vi dem faktiskt inristade i våra hjärtan eller medvetande och vissa av dem finns även med i lagboken, vilket innebär att om vi bryter mot dessa föreskrifter kommer vi att få ett straff som står i proportion till brottet. Att stjäla, mörda, vittna falskt är alla åtalsbara, men de övriga buden har fått en underordnad betydelse i dagens samhälle, bortsett arbetsveckans dagar som även den är lagstadgad. Inte vet jag, men jag tror att när de andra buden inte längre har sitt berättigande börjar ett samhälle att krackelera. Låter jag som en moraltant när jag påpekar att egot, med avundsjukan, girigheten och makten är en direkt följ av moralisk ner gradering och ett brott mot den universella lagen. Dessa tio budord sammanfattas i den Gyllenen Regeln; "du skall älska din nästa såsom dig själv." de ord som Jesus Kristus lämnade som sitt rikaste arv till människan.
   https://www.svenskakyrkan.se/toarp/de-tio-budorden
Tillbaka till Noak, han var sin tids preppare. Människorna omkring såg honom som en galenpanna, när han satte igång sitt stora byggprojekt, men som vi alla vet var det han med sin familj och alla djur som överlevde den stora floden för 3700 år sedan.
 Den andra stora efterfrågan idag visar på människor sökande och längtan efter frid i sin oroliga själ. Nästan alla mår dåligt i dagens stressiga och otrygga samhälle, det som framkallar denna inre oro har många orsaker som vi alla vet. Vad är det som brister när inte längre det materiella och världsliga kan stilla den inre törsten. Människor letar andligt näringsutbud bland nätets tusentals sidor i hopp om att finna det rätta medlet att stilla sin hunger, betalar för medial rådgivning och tarot tolkningar, denna kortvariga lindring är inte olik den spelnät som människor fastnar i, och som sällan ger den där stora vinsten man hoppas på. Var hittar man den största vinsten?  som släcker törsten och skänker vila, och som alla kan få del av. Denna vattenkälla springer fram ur evigheten och är outtömlig. När vi plockat bort tvivlets sten som hindrar vattnet att flöda fritt, får vi del av det levande vattnet.
Jesus säger till kvinnan vid Sykars brunn; "jag kan ge dig vatten, den som dricker av mitt vatten blir aldrig mera törstig." Vilket erbjudande och det är helt gratis.
Prepping är inte enbart, att som ekorren samla sina nötter för kommande vinter utan mer än så, att öppna evighetens klara källa.

Kommentera här:

besöksräknare
besöksräknare