Heliga platser
Mitt ständiga sökande efter svaret på det som skulle kunna förändra kursen av människans väg, som tyvärr idag ser dyster ut, har fört mig vidare till den indianska kulturen. Över hela jorden finns visdomsläror, som är mycket gamla. Denna djupa visdom sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden och som idag ligger djupt rotad i heliga traditioner och har även en geografisk koppling. Visdomen har sin säte högt över slätter och hav. Berget, där mötet mellan himmel och jord ägt rum, har för evigt blivit heligt. Moses mötte sin Gud på berget Sinai. Siouxindianerna har sitt helig berg Black Hill, Australiens ursprungsbefolkning, Aboriginerna, sitt heliga rödfärgade Uluru, beläget mitt i ökenområdet. Buddister och hinduer har alltid vallfärdat till den högt belägna staden Lhasa, som betyder "Gudarnas plats" och för tibetanska pilgrimer är vandringen, en gång i livet, ett måste, runt världens heligaste berg Kailash beläget på 5700 meter. Våra svenska samer ser Aatoklimpen utanför Tärnaby som sitt heliga berg. I Jerusalem finns både Oljeberget och Tempelberget, som är helig plats för judar, kristna och muslimer. Sju heliga berg och två av världens heliga städer
Indianerna, har trots sin landförlust och minskade befolkning, pga. den vite mannen, behållit sina andliga traditioner. Deras visdom som bevarats och undanhållits världen, börjar nu som en andra våg sprida sig ut till människan. Det finns hos de flesta indianstammar muntliga och nertecknade profetior, som speglar just den kritiska tid vi befinner oss i idag, men en väg ut ur vår tids mörka skugga mot ett annat liv med andra värderingar. Men för att möta denna förändring måste vi moderna sekulariserade människor börja tänka i helt nya banor. Den Indianska livsvägen bygger på att allt i skapelsen är andligt och allt skall hedras, respekteras och inte som nu exploateras och vanhelgas. Det svåraste för den av-andligade och av-besjälade människan är att erkänna Guds allsmäktighet eller som Indianerna benämner "Farfar" eller "Den stora Anden". Människan har fått jorden-landet att vårda, att värna allt liv, att respektera allt liv. Att tacka jorden för vad den ger och tacka Den stora Anden som skapat allt. Gör vi det, varje dag?
Energibalans, detta uttryck finns med i nästan alla religioner, Buddism, hinduism, judendom, shamanism/ indianskt.
Inom den kristna religionen kan de sju sakramenten var ett symboliskt uttryck för balans i det andliga växandet.
Varför har denna tro utvecklats inom olika trosformer? Utan denna insikt kommer människan att förgöra sig själv, allt liv och själva jorden.
Indianernas andliga tillväxt har en liknande trappa som finns i det indisk chakrasystemet, med vissa mindre skillnader, men själva tanken är den samma att varje individ har som sin livsuppgift att växa och mogna andligt till att bli en ansvarsfull medarbetare på planeten Jorden som vi fått ärva.
Här beskrivs det indianska livshjulet, med sju olika nivåer och en åttonde som utgör vår potential. Potentialen kommer att få full kraft när vi medvetandegjort och balanserat upp de andra sju delarna. Det är på exakt lika sätt det sker inom chakrasystemet, och i det judiska livsträdet, de sju sakramenten. När vi människor fjärmat oss från Gud eller Farfar börjar vi vår avgudadyrkan. Det första budet som Mose emottog, "Du skall inte ha några andra gudar än mig" Vilka gudar åsyftas. Om vi tittar på de sju dödssynderna får vi svar. Vi dyrkar materialism, vi dyrkar Mammon, vi lider av idoldyrkan, Så drabbas vi av högmodet, avundsjukan, girigheten, frosseriet, lättjan, begär och vrede. Vi försöker ersätta vår andliga och själsliga längtan med det som ytterst leder till en allvarlig exploatering och utarmning av människan och jordens resurser. Kan vi på nytt öppna våra sinnen och våra hjärtan för vårt sanna väsen att vi skapats till Guds avbild, som ytterst är KÄRLEKEN